135. Kapr po vodňansku
1/4 kg kapra, 30 g másla, kmín, sůl, citrón
Na pánvi rozpustíme máslo a vložíme na ní porce kapra, posypeme kmínem a po obou stranách opečeme. Podáváme pokapané citrónovou šťávou a s bramborovou kaší.
136. Dietní kapr po maďarsku
250 g porce kapra, 2 lžíce oleje, 40 g cibule, 2 lžíce hladké mouky, 100 g tvrdých rajčat, 2 stroužky česneku, zelená petržel, sůl
Porci obalíme v mouce a na rozpáleném oleji opečeme po obou stranách, přidáme jemně nakrájenou cibuli a česnek, na malé kousky nakrájená rajčata a usekanou zelenou petrželku. Asi 3 minuty ponecháme na prudkém ohni, pak zvolna dodusíme a podáváme s vařenými brambory.
137. Kapr zapečený v bešamelu
1/4 kg kapra, 20 g másla, 2 lžičky hladké mouky, 4 lžíce mléka, vejce, tuk, vývar z kostí, sůl
Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zředíme ji vývarem z kostí, nebo horkou vodou a dobře provaříme. Po částečném prochladnutí vmícháme vejce. Porce kapra osolíme, vložíme do tukem vymazané zapékací misky, zalijeme připraveným bešamelem a zapečeme v mírně horké troubě. Před podáváním posypeme povrch pokrmu drobně nakrájenou pažitkou, přílohou jsou maštěné vařené brambory.
138. Kapr s paprikami
3/4 kg kapra, 40 g sádla, 60 g cibule, 50 g rajčat, 2 zelené papriky, 1,5 dcl kyselé smetany, 20 g hladké mouky, sladká mletá paprika, sůl
Rybu nakrájíme na proužky asi 2 cm široké, jednotlivé proužky osolíme, posypeme paprikou, přidáme nastrouhanou cibuli, zamícháme a krátce osmažíme. Pak podlijeme trochou vroucí vody a krátce podusíme. Přidáme nakrájená rajčata, nakrájené papriky a dusíme až ryba změkne. Do smetany rozmícháme mouku a nalijeme ji na měkkého kapra. Krátce zvolna povaříme. Podáváme s vařenými brambory nebo smaženými hranolkami.
139. Kapr na hříbkách
1 kg kapra, 1 dcl oleje, 80 g cibule, 1/4 kg čerstvých hříbků, 200 g paprik, mletý pepř, 200 g rajčat, 8 lžic kečupu, 2 dcl červeného vína
Porce kapra osušíme, osolíme a zprudka opečeme na oleji. Opečené porce vyndáme a na zbytku oleje zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, houby a na plátky nakrájenou papriku. Směs osolíme, opepříme a přidáme na čtvrtky nakrájená rajčata, vše zalijeme kečupem, krátce podusíme a do směsi vložíme porce kapra. Zalijeme vínem a dusíme asi 10 minut. Podáváme s vařenými brambory.
140. Kapr s rajčaty a paprikou
1 kg kapra, šťáva z 1 citrónu, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce mleté sladké papriky, olej, 1/4 kg cibule, 1/2 kg paprik, 1/2 kg rajčat, sůl, 4 dcl kysané smetany
Porce osušíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi 1/2 hodiny odležet. Pak porce osolíme, obalíme v hladké mouce s mletou paprikou a opečeme dozlatova na oleji. Opečené porce vyndáme na mísu. Cibuli nakrájíme na kolečka, papriku na malé kostičky a spařená oloupaná rajčata na čtvrtky. Na oleji podusíme cibuli do sklovita a přidáme zeleninu. Dochutíme solí a přidáme zbytek mouky a mleté papriky. Vše zalijeme kysanou smetanou a zamícháme. Tuto směs přelijeme do varné mísy, přidáme porce kapra a v troubě zapečeme. Přílohou jsou opečené brambory.
141. Kapr pečený s jablky a křenem
1 kg kapra, sůl, 100 g křenu, 300 g jablek, citrónová šťáva, , 1 dcl bílého vína, 100 strouhanky, 1 dcl oleje
Porce kapra osolíme a vložíme do kastrolu. Na porce nasypeme nastrouhaná jablka promíchaná s nastrouhaným křenem, pokapeme citrónovou šťávou a zalijeme vínem. Necháme 3 hodiny odležet v chladu, porce vyjmeme, obalíme ve strouhance a na oleji dozlatova opečeme. Na porce navrstvíme křen s jablky a šťávou a ještě chvíli pečeme. Podáváme s vařenými brambory.
142. Kapr podle Petra Voka
1 kg kapra, 150 g slaniny, sladká paprika, 25 g česneku, sůl, mletý pepř, kapie, olej, petrželka
Porce kapra prošpikujeme kousky slaniny, posypeme paprikou, potřeme česnekem rozetřeným se solí, opepříme a opečeme na oleji na pánvi pod pokličkou za občasného podlití horkou vodou. Opečené porce na talíři posypeme usekanou petrželkou a na proužky nakrájenou kapií. Podáváme s vařenými brambory.
143. Kapr s ořechy
4 porce kapra, cibule, lžíce hladké houky, 2 lžíce mletých ořechů, lžička cukru, 50 g kořenové zeleniny, 1 dcl smetany, 2 lžíce oleje, sůl
Kapra stáhneme a nakrájíme na podkovy. Kořenovou zeleninu a cibuli nastrouháme, osmahneme na oleji, podlijeme vodou a rozvaříme. Pak porce kapra v této omáčce udusíme. Před koncem dušení přilijeme smetanu v níž jsme rozmíchali mouku, mleté ořechy, cukr a pět minut ještě ponecháme v mírném varu.
144. Kapr na smetaně
Asi kilogramová půlka kapra, 1/2 kg brambor, 100 g cibule, 100 g uzeného bůčku, 3 stroužky česneku, sladká paprika, sůl, 3 lžíce rajského protlaku, 3 lžíce oleje, 2 dcl smetany
Půlku staženého kapra prošpikujeme nudličkami uzené slaniny, potřeme ustrouhanou cibulí, dobře osolíme a poprášíme paprikou. Ještě nedovařené brambory pokrájíme na kolečka, osolíme a s kolečky cibule rozložíme na dno olejem vymazaného pekáčku v němž je do červena opečeme. Přidáme rybu, zalijeme smetanou v níž jsme rozkvedlali protlak a ještě asi 20 minut pečeme.
145. Kapr burgundský
4 porce kapra, 2 dcl burgudského vína, sůl, cibule, bobkový list, špetka tymiánu, špetka bazalky, petrželová nať, 50 g másla, lžíce hladké mouky, sardelka, lžíce kapar
Při kuchání kapra zachytíme do trochy vína krev, každou porci osolíme a necháme v chladu asi 2 hodiny odležet. Pak jej udusíme s cibulí pokrájenou na kolečka a kořením. Maso vyndáme, omáčku procedíme, přidáme víno s krví, máslo obalené v mouce, rozsekanou sardelku a kapary. Vše svaříme a nalijeme na rybu.
146. Plněný kapr
2 kg kapra, 1/4 kg cibule, 1dcl oleje, 2 lžíce rajského protlaku, lžička pálivé papriky, sůl
Kapra rozřízneme podél hřbetu od hlavy k ocasu, ostraníme vnitřnosti, páteř a žábry, vnitřek ryby osolíme. Cibuli nadrobno pokrájíme, dozlatova usmažíme na oleji, kapra jí naplníme a zašijeme. Do zbytku oleje od smažení cibule přidáme papriku, sůl a protlak. Připavenou kašičkou kapra celého potřeme a upečeme.
147. Kapr na vinné omáčce
4 porce kapra, 6 lžic oleje, 50 g pšeničné mouky, lžíce bramborové mouky, 1 dcl červeného vína, 1/2 dcl citrónové šťávy, cibule, cukr, sůl, bobkový list
Osolené porce obalíme v pšeničné mouce a prudce osmažíme na oleji. Přendáme je do hlubšího kastrolu a na oleji, v němž jsme rybu pekli, osmahneme pokrájenou cibuli. Přidáme k ní víno, citrónovou šťávu, drcený bobkový list, podle chuti cukr, případně i sůl, v několika lžících studené vody rozmíchanou bramborovou mouku, omáčku necháme přejít varem, vlijeme ji na rybu a chvíli prohříváme.
148. Kapr postní
4 porce kapra, sůl, pepř, muškátový květ, cibule, petrželová nať, lžíce strouhaného křenu, pažitka, 1 dcl smetany, 2 žloutky, 1 dcl vína
Stažené porce kapra zbavené páteře osolíme, okořeníme a dusíme na víně s pokrájenou cibulí, petrželovou natí, pažitkou a ustrouhaným křenem. Jakmile maso změkne, tak je vyndáme, omáčku procedíme, svaříme se smetanou, odstavíme, zakvedláme žloutky, nalijeme na rybu a hned podáváme.
149. Kapr s rýží
2 kg kapra, 1/4 kg rýže, 100 g sádla, 2 dcl smetany, 2 zelené papriky, 5 rajčat, sůl
Rýži uvaříme do poloměkka a rozložíme na polovinou sádla vymaštěný pekáč. Porce kapra bez kůže a bez páteře osolíme a narovnáme na rýži. Pokrájíme papriky a rajčata a dáme na kapra. Vše zalijeme smetanou, v níž jsme rozmíchali papriku, rozpuštěný zbytek sádla a asi půl hodiny pečeme.