60. Smažené rybičky
1/2 kg drobných rybek, 5 dcl citrónové šťávy, sůl, 5 stroužků česneku, 150 g kukuřičné mouky, 2 dcl oleje
Nasolené rybičky necháme hodinu odležet, pak je zalijeme citrónovou šťávou s česnekem a necháme v chladu uležet asi 5 hodin. Pak je osušíme, obalíme v kukuřičné mouce a v oleji do křupava usmažíme.
61. Rybí pljeskavice
300 g masa ze sladkovodní ryby, 300 g vepřového masa, 100 g cibule, 3 pálivé papriky, pepř, sůl, 1 dcl smetany, 2 dcl oleje
Maso ryby bez kůže a kostí umeleme s vepřovým masem, cibulí a paprikou, směs osolíme, opepříme, rozředíme smetanou a necháme v lednici 8 hodin odležet. Pak směs znovu promícháme a do horkého oleje z ní lžící děláme malé placičky, které smažíme po obou stranách.
62. Rybí pizza
300 g hladké mouky, 20 g droždí, 1/2 dcl oleje, sůl, na náplň: 400 g pečeného masa sladkovodní ryby, 1/2 lžičky pepře, 2 žloutky, 50 g tvrdého sýra, 10 oliv, 2 lžíce kečupu
Z mouky, droždí, vody a soli připravíme těsto husté jako na buchty a necháme je vykynout. Rozválíme ho na olejem vymaštěný plech a potřeme kaší z mleté vykostěné ryby, soli, žloutku a pepře, zakapeme kečupem, poházíme rozkrájenými vypeckovanými olivami, posypeme strouhaným sýrem a upečeme.
63. Indický rybí salát
1 kg malých ryb, 3 dcl oleje, sůl, 4 stroužky česneku, 250 g cibule, 50 g zelené a 50 g červené papriky, půl lžičky zázvoru, špetka kari, mletého kmínu, mletého koriandru, pepře, pálivé papriky, 3 dcl octa, lžička cukru
V horkém oleji opékáme pokrájené rybky do chřupava. Ostatní přísady smícháme a na zbylém oleji dusíme 5 minut (česnek utřeme, cibuli a papriky nakrájíme na kolečka). Přidáme ryby, necháme 3 dny v chladu proležet a studené podáváme.
64. Bolen s baklažánem
4 porce bolena, 100 g másla, 1/4 kg rajčat, 300 g baklažánu, 100 g zelených paprik, 5 stroužků česneku, lžička sladké papriky, sůl, mléko
Porce bolena poprášíme paprikou a po obou stranách opečeme na másle. Baklažán pokrájíme na kostičky, osolíme a v porcelánové misce necháme 4 hodiny uležet v chladu. Pak slijeme šťávu, kterou bolen pustil, propláchneme rybu mlékem a osmahneme na oleji. K rybě přidáme baklažán s pokrájenými rajčaty a paprikami, česnekem utřeným se solí, podlijeme trochou vody a pečeme asi 20 minut.
65. Běličky po zbojnicku
4 plotice, 50 g slaniny, 150 g klobásy, 2 rajčata, 50 g oštěpků, 30 g cibule, 100 g másla, zelená paprika, 50 g hladké mouky, půl lžičky pepře, lžička sladké papriky, sůl
Klobásy, rajčata, slaninu a papriku drobně pokrájíme, sýr a cibuli nastrouháme, vše promícháme s rozpuštěným máslem, směsí naplníme očištěné ryby, zašijeme je, zaprášíme moukou smíchanou se solí a kořením, zabalíme do alobalu a pečeme 20 minut.
66. Ragů z ryb
1 kg sladkovodních ryb, lžička soli, lžíce citrónové šťávy, 100 g polévkové zeleniny, 70 g cibule, bobkový list, pepř, 100 g másla, 30 g hladké mouky, 3 dcl tatarské omáčky, 1,5 dcl bílého vína
Rybu nakrájíme na plátky, osolíme, zakapeme citrónovou šťávou a uvaříme ve 4 dcl vody spolu se zeleninou, cibulí a kořením. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z ryby, povaříme, procedíme, přidáme rozšlehanou tatarskou omáčku, víno, rybu a necháme prohřát.
67. Rybí puding
300 g masa sladkovodní ryby, sůl, 30 g mouky, 30 g másla, 3 vejce, 1 dcl smetany, špetka citrónové kůry, pažitka, petrželová nať, olej na vymaštění, dětská krupice
Rybu udusíme v troše osolené vody, zbavíme kostí a umeleme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, rozředíme ji smetanou a krátce povaříme, přidáme umletou rybu, sůl, žloutky, citrónovou kůru, pokrájenou pažitku, nakonec sníh z bílků. Směs pak vlijeme do vymaštěného, dětskou krupicí vysypaného kastrolu, zabalíme ho do alobalu a v páře asi 3/4 hodiny vaříme.
68. Perlín v alobalu
Perlín, sůl, lžíce citrónové šťávy, 50 g mrkve, 50 g bylinek (mladé kopřivové a fialkové lístky, popenec, petržel, pažitka), 50 g másla
Rybu necháme vcelku, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, zasypeme bylinkami a strouhanou mrkví, zabalíme do alobalu hodně vymazaného máslem a pečeme 20 minut. Vhodným doplňkem je špenát.
69. Montrealský mník
600 g mníka, 2 dcl oleje, 100 g másla, 50 g celeru, 50 g cibule, 1 dcl rajčatové šťávy, 2 lžíce zeleného pepře, půl lžičky mletého pepře, lžíce strouhanky z dietních sucharů, sůl
Maso bez kůže a kostí nakrájíme na kostičky, osolíme a upražíme na oleji. Rozprostřením na savý papír ho zbavíme přebytečného tuku. Na másle udusíme nastrouhaný celer, cibuli, vmícháme ostatní přísady a rybu, prohřejeme a ihned podáváme.
70 .Mník na víně
600 g mníka, sůl, 50 g kukuřičné mouky, 60 g slaniny, lžička rajčatového protlaku, 50 g cibule, 1,5 dcl červeného vína, 50 g tvrdého sýra
Maso bez kůže a kostí nakrájíme na kousky, osolíme a zaprášíme kukuřičnou moukou. V kastrolu rozškvaříme mletou slaninu, zpěníme na ní strouhanou cibuli, protlak, přidáme rybu, zalijeme vínem a dusíme. Podáváme se strouhaným sýrem.
71. Rybí hamburgery
600 g mníka, sůl, 1 dcl oleje, 8 krajíčků veky, 5 lžic kečupu, 50 g cibule
Maso bez kůže a kostí nakrájíme na tenké medailónky, osolíme a opečeme ve velmi rozpáleném oleji. Krajíčky veky potřeme kečupem, položíme na ně medailónky, zakapeme kečupem, posypeme nakrájenou cibulí a chvíli prohřejeme v troubě.
72. Rybářský guláš
300 g mníka, 300 g vepřového bůčku, 50 g cibule, 100 g rajčat, lžíce papriky, půl lžičky pepře, sůl
Vepřové maso umeleme, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájené maso mníka (bez kůže a kostí), nakrájená rajčata, nastrouhanou cibuli, koření, sůl a dusíme 10 minut za občasného podlití horkou vodou. Šťáva má být na konci dušení takřka vysmahlá.
73. Hlavatka se sýrem
600 g hlavatky, sůl, 3 dcl podmáslí, lžička pálivé papriky, půl lžičky pepře, 2 stroužky česneku, lžička cukru, masox, 30 g pažiky, 100 g tvrdého sýra, olej
Maso bez kůže a kostí osolíme a dáme na 2 hodiny do chladu odležet. Pak ho dáme do olejem vymaštěné ohnivzdorné mísy, zalejeme podmáslím rozšlehaným s utřeným česnekem, kořením, masoxem, pokrájenou pažitkou, solí, zakryjeme tenkými plátky sýra a 20 minut pečeme.
74. Hlavatka s pomeranči
4 porce hlavatky, 1 dcl oleje, 100 g cibule, 5 nových koření, 5 jalovců, 50 g pepřů, půl lžičky koriandru, půl bobkového listu, špetka estragonu, 1 hřebíček, 2 dcl pomerančové šťávy, pomeranč, lžička hořčice, sůl
Porce hlavatky prudce opečeme na oleji. Pokrájenou cibuli s kořením svážeme do plátěného uzlíčku a 5 minut povaříme v pomerančové šťávě. Pak v ní dusíme osolené a hořčicí potřené porce hlavatky. Porce necháme okapat, ozdobíme kolečky pomeranče a studené podáváme.