Bramborová polévka 4x jinak

Napsal 1ivetta.bloger.cz (») 19. 6. 2010 v kategorii Recepty - polévky, přečteno: 846×

Bramborová polévka

2l vody 500g brambor 2 menší mrkve 1 kořen petržele 1/2 menšího celeru kousek kapusty 1 kedlubna 50g čerstvých, nebo 20g sušených hub (sušené houby předešm namáčíme na 1/2 hodiny do studené vody, nebo mléka) 40g hladké mouky 40g tuku kmín sůl majoránka 2 stroužky česneku petrželová nať

Očištěné brambory a kořenovou zeleninu propláchneme studenou vodou, nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené vody s trochou kmínu. Po krátkém povaření přidáme pokrájené houby, přivedeme k varu a zahustíme světlou jížkou z tuku a hladké mouky. Polévku dovaříme, odstavíme z ohně, ochutíme majoránkou a třeným česnekem - pozor, polévka již byla solená, proto při tření česneku šetříme solí. Nakonec přidáme na drobno nasekanou petrželovou nať.

Odměny:

Do bramborové polévky můžeme přidat také kroupy. Na uvedené množství jich postačí 70g. Vaříme je zvlášť a do polévky přidáme, až když je hotová

Jindy můžeme v bramborové polévce vařit i kousek uzeného masa, které potom do polévky pokrájíme na drobné kostičky.

Velmi dobrou chuť polévky získáme, použijeme-li vývar z vepřového kolena, nebo kousku ovaru

jidlo_piti_nahled044Bramborová polévka bílá

1l vody 500g brambor sůl 50g másla 50g hladké mouky 1 žloutek 2dcl mléka pažitka

Omyté oloupané brambory dáme do osoléné vařicí vody. Po uvaření vodu slijeme a brambory rozmačkáme na jemnou kaši. Připravíme si světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem z brambor a 10 minut povaříme. Po uvcaření jíšky vmícháme do polévky bramborovou kaši. Přidáme mléko s rozšlehaným žloutkem a již nevaříme. Nakonec dosolíme a přidáme drobně nakrájenou pažitku.

003Bramborová polévka s paprikou a salámem

1 1/2l vody 300g brambor 200g salámu 10g mleté sladké papriky 50g tuku, nebo 2 lžíce oleje 1 lžíce jíšky 1 větší cibule sůl pepř majoránka

Do vroucí osolené vody dáme vařit očištěné a na kostičky nakrájené brambory. Mezi tím na části tuku osmažíme cibulku, přidáme pokrájený salám, mírně jej opečeme a zaprášíme sladkou paprikou, kterou za stálého míchání krátce osmahneme. Polévku zahustíme připravenou jíškou, přidáme cibulku a osmaženým salámem a paprikou a vaříme 10 minut. Ochutíme pepřem, majoránkou a solí. Pro zvýraznění chuti přidáme Masox, který vaříme již ve vodě s bramborami, v tom případě již polévku nesolíme.

mushroom

Bramborová polévka gulášová

500g brambor 250g hovězího masa 1 1/2l vývaru z hovězího masa pepř sůl paprika 1 cibule 1 lžíce tuku 1 lžíce hladké mouky polévkové koření

Drobně pokrájenou cibuli osmažíme, přidáme pepř, papriku a na drobno pokrájené hovězí maso, osmahneme, podlijeme trochou vývaru a dusíme, až je maso měkké. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky, propláchneme a dáme vařit do hovězího vývaru. Přidáme jíšku, kterou jsme si připravili ze lžíce mouky a lžíce tuku a brambory uvaříme do měkka. Pak do polévky dáme dušené hovězí maso, promícháme a necháme ještě přejít varem. Podle chuti můžeme ještě přidat lžíci polévkového koření.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel jedenáct a šest