Tlakový hrnec - úvod

Napsal 1ivetta.bloger.cz (») 10. 3. 2014 v kategorii Recepty - pro tlakový hrnec, aneb papiňák, přečteno: 1048×
2014/jidlo-piti-nahled033.gif

Nikdy jsem netoužila po tlakovém hrnci. Vzbuzoval vě mě respekt a trochu strach. Po čase jsem jeden dostala od maminky a po pár vařeních došlo v kuchyni k detonaci. Ze sporáku kráter a maso bylo doslova všude. Zařekla jsem se, že už mi nesmí přes prah. Čas plynul a dlouhé vaření masa mi začalo vadit. Dnes už je technika a bezpečnost zcela jinde a tak jsem se rozhodla koupit si to syčivé monstrum usnadňující vaření.

Papinak

Rozhodnutá pro levnější variantu nakonec přemohla bezpečnost a snadné ovládání a také varianta obsahující 2 hrnce, jeden 6l a 3l. Slýchám názory žen, že ten velký ani nepoužívají, ale já si myslím, že ho zatím docela užívám, ať už je to na vaření zeleniny na salát, nebo ovaru, či omáček. Když si člověk uvědomí, že ho nesmí plnit úplně, ale jen do 2/3, tak je to akorát. No a nechat si u řezníka sekat maso s kostí, že se mi nevejde do hrnce už také nemusím, navíc bývá pak plné malých odštěpků kostí.

Jako začátečník jsem pátrala na internetu po receptech na vaření v tlakových hrncích, protože jsem si založila přiloženou mini-kuchařku a zjistila jsem, že tady moc receptů a návodů není, proto jsem se rozhodla umístit je i na své stránky.

 

Meal02

Již v 17. století vznikl převratný vynález – tlakový hrnec (neboli Papinův hrnec), který nesmírně usnadnil práci v kuchyni. Hrnec vaří, dusí, smaží, zavařuje a zastane spoustu další práce. Někteří mu nevěří, není však důvod mít jakékoli obavy. Moderní tlakové hrnce jsou dobrými pomocníky a při jejich správném používání vytvoříte ty nejlahodnější pokrmy.

Tlakové hrnce jsou silnostěnné nádoby s dvojitým dnem vyrobené z nerezové oceli. Po uzavření a zahřátí tlakového hrnce vznikne na plotně přetlak, který nádobu hermeticky uzavře.  Během vaření tak lze dosáhnout 120 až 130 °C, proto jsou pokrmy o poznání rychleji hotové. Pokrmy dělané ve vlastní šťávě mají výrazné aroma a dokonalou chuť, kterou bujonovou kostkou rozhodně nenahradíte.

K nejoblíbenějším českým chodům patří omáčky. Guláš s hovězími kostkami, který se běžně vaří dvě hodiny, tlakový hrnec vykouzlí za 20 až 30 minut podle kvality masa.

Další pochoutkou je silný slepičí vývar, který také obvykle tráví několik hodin na plotně. Díky tomuto kuchyňskému pomocníkovi dobu stáhne na 20 až 25 minut.

Zkrácením doby varu o 70 % ušetříte také spoustu peněz. Úspora energií sahá až k 50 %.

7 rad pro správné vaření v tlakovém hrnci

1.    Než začnete vařit v tlakovém hrnci, vždy pro jistotu zkontrolujte čistotu a průchodnost ventilku.
2.    Nezapomeňte nalít správné množství vody. Na klasické vaření postačí 1/4 l vody, maximálně však 2/3 celkového objemu hrnce, aby nedošlo k úniku tekutiny.
3.    Po uzavření, přiveďte obsah co nejrychleji k varu, poté ztlumte ohřev. POZOR! U sladkých pokrmů a zeleniny (rajčata, brambory, mrkev, dýně)postupujte pozvolna již od začátku, aby nedošlo k připálení.
4.    K potravinám, které mají tendenci pěnit, přidejte olej.
5.    Nadbytek páry nechte spadnout přirozeně ztlumením ohřevu nebo otočte ventilkem. Známé zchlazení hrnce pod studenou tekoucí vodou není doporučeno. Může tak být poničena funkčnost nádoby.
6.    Pokud s tlakovým hrncem začínáte, nastavte si kratší dobu vaření, abyste pokrm zbytečně nerozvařili. Je-li třeba, můžete ho dodatečně dovařit, ale již ne pod tlakem, abyste svůj výtvor nespálili.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Garuše z IP 178.255.168.*** | 24.8.2020 23:02
Díky za super tipy. Já jsem stále ve fázi uvažování nad tlakovým hrncem. Tak trošku se ho bojím. A hlavně jsem ho zatím nepotřebovala.  No časy se mění, tak snad třeba jednou. Teď dovybavuju svou kuchyni. Hodně toho jsem nakoupila tady - www.diten.cz/hrnce-a-panve/


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel tři a dvanáct